Dovolené a zástupy

Obecná pravidla pro zástup ordinace praktického lékaře:
Zastupujeme pouze pro akutní péči, tj. náhle vzniklý anebo náhle zhoršený, již léčený zdravotní stav. Z kapacitních důvodů (v zástupu vlastně pracujeme za 2 lékaře najednou) nejsme schopni zastupovat v případech dlouhodobých chronických obtíží (… asi 3 měsíce mě bolí koleno, tak jdu k vám, můj praktik má týden dovolenou …), anebo u případů, kdy je charakter nemoci znám a pacient má zavedenou léčbu a jeho stav se nemění. Takovéto případy mohou skutečně počkat několik dní na vašeho praktického lékaře. Vyjímku opět tvoří plánované kontroly zdravotního stavu v dočasné pracovní neschopnosti a kontroly účinnosti antikoagulační léčby (INR, tzv. „Quik“).

Uvědomte si prosím, že pokud nejste registrováni v naší ordinaci, váš zdravotní stav v naprosté většině případů neznáme a k vaší dokumentaci nemáme přístup. Nejedná se tedy z naší strany o neochotu, ale o skutečnost, že bez znalosti vašeho zdravotního stavu, anamnézy a léčby nejsme ani při nejlepší vůli schopni při vaší jednorázové návštěvě v rámci zástupu vám nějak zásadně pomoct. Základní péči, diagnostiku a léčbu vede vždy váš registrující praktický lékař. Neznamená to, že vás nechceme ošetřit – naopak, budeme se ze všech sil přes to všechno najít vhodné řešení, i když jsou naše možnosti (viz výše) limitované.

V žádném případě nezastupujeme administrativní činnost, tj. např. prohlídky na ŘP, ZP, vystavování potravinářských průkazů, pořizování výpisů z dokumentace, vypisování pojistek a dalších jiných potvrzení. Jak již zmíněno, ze zákona GDPR nemáme v zástupu přístup k vaší zdravotnické dokumentaci. S těmito požadavky se skutečně musíte obrátit na vašeho praktického lékaře.

V nezbytných případech provádíme předpis léků. Prosíme zavolejte a sdělte váš požadavek. Kromě vaší identifikace potřebujeme samozřejmě znát i název, sílu a dávkování požadovaného léku, stejně tak i telefonní číslo, na které máme SMS s e-receptem odeslat. V žádném případě nebudeme v zástupu předepisovat léky do zásoby (…mám ještě asi na měsíc, ale když už jsem tady, tam mi to pro jistotu napište …).